Wij gebruiken cookies. Akkoord
Grote voorraad, snel geleverd Sterk in maatwerk Gratis vakkundig advies Gratis verzending vanaf € 500,-
0416 75 02 55 Maandag t/m vrijdag van 7:30 - 17:30 uur
Zaterdag van 8:00 - 13:00 uur

EPDM basis montagehandleiding

04 juli 2020

Wat is EPDM

EPDM is een 100% gevulkaniseerde kunststof rubberfolie op basis van het Ethyleen Propyleen, Dieen en Monomeer. Tevens het milieuvriendelijkst product wat in de markt van dakbedekkingen wereldwijd het meest verkocht wordt.

RedFox-EPDM-dakbedekking-1,14mm

Waar wordt EPDM op verwerkt

Onze Epdm dakbedekking wordt voornamelijk gebruikt op platte daken, te denken aan garages, dakkapellen, aan- en nieuwbouw, veranda, bedrijfshallen, tuinhuizen, caravans, dakgoten enz... EPDM is elastisch, Uv-bestendig en heeft een levensduur van wel 50 jaar. Een totaaloplossing om uw dak waterdicht te krijgen. Het EPDM is 1,14mm dik en heeft een rek percentage van 400%. Onze Epdm is praktisch zonder talkpoeder en zeer goed te verlijmen met een Epdm contactlijm.

Op welke ondergrond kan EPDM verlijmd worden

Epdm kan gebruikt worden op diverse materialen/ondergronden als hout, gecacheerde PIR/Purisolatie, beton, metselwerk, aluminium, zink en lood. Epdm kan op elk dak aangebracht worden, mits de ondergrond voldoende goed is en het dak belastbaar is voor Epdm.

EPDM-verlijmen-Unilin-pir-isolatie-contactlijm-RedFox-dakbedekking

Welke materialen zijn nodig om een dak waterdicht te maken

EPDM-dakbedekking
- Epdm dakbedekking 1,14mm
- CE gekeurd
- Kleur zwart
- Elastisch, 400% rek
- Uv-bestendig
- Wortelwerend

Contactlijm
- Easycontact Contactlijm
- Dubbelzijdig aanbrengen, zowel EPDM als de ondergrond
- Bestand tegen hitte
- Droogtijd van circa 5-7 minuten
- Kamertempratuur bewaren

MS Polymeer kit
- EPDM MS polymeer kit
- Hoogwaardige elastische lijm- en constructiekit
- Kan toegepast worden op licht vochtige ondergronden

Verfroller & Verfbak
- Verfroller met een verfbak
- Roller 20 cm voor het verwerken van lijmen
- verfbak 24 x 32cm

Aandrukroller
- Aandrukken van opstaande randen
- Handvat + rubber rolletje
- Geschikt voor éénmalig gebruik

Aluminium Daktrimmen
- Aluminium
- Lengtes 2,5mtr
- Hoekstukken 90 graden, l= 40cm x 40cm

Dakdoorvoer
- Dakdoorvoer rond of stadsuitloop rechthoek
- EPDM slap
- Te bevestigen met EPDM kit

Verwerking van EPDM

Voorbereiding ondergrond
De ondergrond vrij maken van stof, vuil, vocht, scherpe delen, vet en andere materialen die schade kunnen toebrengen aan de EPDM-dakbedekking of een belemmering kunnen vormen voor de optimale hechting van de EPDM -lijm.

EPDM-dak-lichtkoepel-flashing-tape-primer-RedFox

EPDM op het dak aanbrengen

1.) Vouw of rol de EPDM-dakbedekking uit over het dak. Zorg ervoor dat de folie over het dak wordt verdeeld en de EPDM aan alle zijden genoeg over de opstaande randen ligt. Laat de dakbedekking circa 30 tot 60 minuten rusten/liggen, zodat deze wat soepeler wordt. Vouwen in de EPDM trekken steeds meer bij in de loop van de verwerking, doordat de EPDM soepeler wordt.

EPDM verlijmen met contactlijm

2.) Sla de lange zijden van de EPDM circa 50cm terug en sla dan de korte zijde ook terug. U zult zien dat de helft van het dak nu openligt. En de zijkanten te belopen zijn. U kunt het beste vanuit het midden lijmen, door contactlijm op zowel epdm en ondergrond aan te brengen. Wij adviseren steeds stukken van circa 1 meter te doen. De lijm kan mooi drogen met een droogtijd van circa 5/7 minuten. De lijm mag niet nat zijn. U kunt testen door met uw vingers te voelen wanneer de lijm droog is.

Verwerking EPDM naar opstaande randen

3.) Wanneer het eerste gedeelte gelijmd is slaat u de andere zijde van de epdm terug. Daarna kunnen lange en korte zijden gelijmd worden naar de opstaande rand toe. Belangrijkste is eerst het vlakke dak te verlijmen en dan pas de opstaande randen.

Verwerk de EPDM tegen de opstaande rand aan en breng dan de EPDM omhoog, zodat de opstaande rand bekleed wordt. Rol dit verder aan met een aandrukroller

Binnenhoek maken

4.) Voorkom lekkages. In dit geval niet knippen, maar vouwen. U ziet vrij snel dat de EPDM in de hoeken bij elkaar gaat komen. Maak hier een puntzak van en lijm dit verder vast bovenop de opstaande rand met de bijgeleverde contactlijm.

Hemelwaterafvoer verwerken

5.) Hemelwaterafvoer verwerken
In het pakket wordt een ronde hemelwaterafvoer voor verticale afvoer naar beneden of een stadsuitloop rechthoekig voor de zijkant bijgeleverd.

- Bepaal de plaats van de afvoer en teken deze af
- Maak een gat, lijm de epdm eroverheen en knip dan een kruis in de epdm. De flapjes naar beneden drukken en de afvoer met bijgeleverde kit verwerken. Zaag eventueel de afvoerpijp op de juiste lengte.
- Breng vervolgens de dakdoorvoer met MS polymeer kit aan tussen de flap van de afvoer en de EPDM-dakbedekking op ca.2 cm binnen de rand van de flap en rond de opening en rol vervolgens het geheel goed aan. Wanneer u met de aandrukroller rolt ziet u de kit buiten de rand uitkomen. Overtollige kit verwijderen en netjes afwerken.

EPDM-dakdoorvoer-uitloop-75mm-hwa-waterafvoer

Opstaande randen afwerken met aluminium daktrimmen

6.) De aluminium daktrim wordt bovenop de EPDM-dakbedekking geplaatst. Begin met een voorgevormd 90 graden hoekstuk. De bijgeleverde verbindingsstukjes kunt u gebruiken door daktrim lengtes en hoekstukken met elkaar te koppelen. De tussenstukjes zijn ervoor zodat de daktrimmen bij temperatuurverschillen kan uitzetten of krimpen. Boor met een metaalboor de daktrim voor. Begin ongeveer 5 cm uit de kant en schroef om circa 40/50cm. Leg over de lengte van de opstaande epdm rand een streep kit en bevestig dan de daktrim erop. Schuif het dakrandprofiel over de verbindingsstukjes van het hoekstuk tot aan het uitstekende markeringspunt in het midden van het verbindingsstukje. De opening van circa enkele mm is noodzakelijk voor het uitzetten en krimpen van de daktrim. De naden bovenop de daktrim kunnen nog met kit afgewerkt worden.

We helpen je graag 0416 75 02 55 of info@vosepdm.nl
Sluiten